… want iedereen heeft behoefte aan erkenning, en velen hebben behoefte aan herkenning en verkenning van zichzelf. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid en levensvreugde. Levensvreugde en wijsheid is het kloppend hart van een gezonde samenleving en gezonde samenwerking.
De Spiegel
… voor het ontdekken van je persoonlijke visie en ontwikkelen van je ‘eigen-wijsheid’. Zoals keizer-filosoof Marcus Aurelius (121-180) al zei: Graaf in je binnenste. Daar is de bron van het goede en die kan steeds weer opborrelen als je steeds weer graaft.
De uil was in de klassieke oudheid een symbool van kennis, wijsheid en scherpzinnigheid. In de Griekse mythologie werd Pallas Athena, de godin van de wijsheid, vertegenwoordigd of vergezeld door een uil. Haar Romeinse equivalent was de godin Minerva. Nog steeds staat de uil symbool voor wijsheid, studie en wetenschap.
Scrol verder voor meer informatie.
De Spiegel – Praktische filosofie en levenskunst
Praktische filosofie en levenskunst is de kernactiviteit van De Spiegel – filosofische praktijk Deventer/Diepenveen. Zij organiseert publieksfilosofie als filosofiecafé, filosofiecursussen als levenskunst, verbindingskunst en ethiek, maar ook socratisch onderzoek op aanvraag. Weet je al wat je zoekt? Bekijk dan de agenda of gebruik het contactformulier voor je vraag.
Filosofie
Filosofie, de liefde voor wijsheid, start met de drang te willen begrijpen wat iets is en waarom het is zoals het is. Je bent op zoek naar de wijsheid die je niet bezit. Want wie de wijsheid in pacht heeft, stopt met zoeken en daarmee met filosoferen. Filosofie is luisteren; naar grote denkers, naar anderen en bovenal luisteren naar jezelf. Want ‘denken is de ziel, die in gesprek is met zichzelf’, zei Socrates al. Filosofie wordt beschouwd als een wetenschap, wat direct leidt tot een eerste filosofische vraag: Hoe kan iets een wetenschap zijn als die wetenschap zelf stelt dat je nooit iets met zekerheid kunt weten?
Academische of praktische en toegepaste filosofie
Filosofie wordt onderverdeeld in academische en praktische filosofie. Academische filosofie houdt zich bezig met denken over denkers en hun ideeën. Je kunt je verdiepen in het werk van Plato en Aristoteles, Hegel en Nietzsche, en vele andere beroemde filosofen. Vervolgens ben je mogelijk in staat aan anderen uit te leggen hoe volgens deze denkers de zaken in elkaar steken. Praktische filosofie richt zich op het leven zelf. Het gaat om jouw gedachten en de manier waarop jij vorm geeft aan je leven. Wie ben je, wat zijn je ideeën en hoe zijn deze ideeën in jou ontstaan? Leef je in overeenstemming met je ideeën, of handel je soms anders onder druk van de omstandigheden? Je denkt na over je eigen overtuigingen en bekijkt deze opnieuw aan de hand van je eigen vragen en die van andere grote of kleinere denkers uit alle tijden. Dat kunnen vragen zijn als: Wat is een zinvol leven? Bestaat er een absolute waarheid, en wat is goed en rechtvaardig als die waarheid niet bestaat? Hoe moeten we samenleven? Hoe ga ik om met mijn eigen falen of dat van de wereld? Kan ik spreken over ‘de’ wereld, of is het altijd ‘mijn’ wereld? Hoe blijf ik integer in een wereld die zelf niet integer lijkt? En zijn de antwoorden die voor mij geldig zijn, ook geldig voor anderen, of juist niet? Dit zijn voorbeelden van existentiële vragen. Ze betreffen je leven en je carrière. Het zijn vaak ethische dilemma’s in je rol als man of vrouw, vriend(in), partner of ouder. Niet zelden gaat het om leiderschap, bestuur, organisatie en maatschappij. Het draait om de kunst een goed leven te leiden en je verantwoordelijkheden te herkennen en vorm te geven. Praktische filosofie is vaker een vorm van therapie.
Filosofie voor wie?
Filosoferen is voor iedereen, niet alleen voor degenen die filosofie hebben gestudeerd. Wie echt wil denken, kan filosoferen. Daarbij is het is essentieel om je te laten raken, om open te staan voor nieuwe en verrassende ideeën. Dit vereist moed, vaardigheid, inzicht, maar ook een gezonde dosis humor en het vermogen tot relativeren. Dit vormt de ‘levenskunst’. Het is aan ons, aan jou en aan mij, om in onze eigen spiegel te kijken, diep in onszelf te graven en de persoonlijke bron van wijsheid te vinden waar Marcus Aurelius op doelt.
Waarom filosofie en samen filosoferen van maatschappelijk belang is…
Trees Schopman – filosoof
Ik ben Trees Schopman, de persoon achter deze site. Mijn levensfilosofie komt voort uit mijn levenservaring. Ik ben niet alleen filosoof, maar ook moeder en grootmoeder. Met mijn ervaring als maatschappelijk werker en docent heb ik initiatieven zoals het filosofiecafé in Deventer, filosofiecursussen en het platform ‘Filosoferen in Deventer’ opgezet. Denken is immers essentieel. De behoefte aan betekenisvol denken en samen nadenken is een verlangen die velen koesteren.
Wat mij bijzonder inspireert is de natuur als de context waarin we leven. Binnen deze context is er de noodzaak om tot een verdraagzame vorm van samenleven te komen. Aristoteles en Levinas zijn daarbij voor mij belangrijke denkers. Zoals Ariostoteles het concept van ‘het juiste midden’ hanteert en daarmee invulling geeft aan praktische wijsheid, staat Levinas voor het principe van ‘het gelaat van de Ander’. Dit verwijst naar het de individuele beroep dat op ons wordt gedaan door de confronterende aanwezigheid en ervaring van een ander mens of wezen. Het gaat om de ontroering die dit in ons kan veroorzaken. Levinas zei: “In het gelaat van de Ander herkennen we God”. De film ‘HUMAN’ is hier een voorbeeld van. Wil je meer weten over mijn levensfilosofie en principes als mens en filosoof? Lees dan verder.
Bekijk hier de filosofie agenda van de Spiegel – filosofische praktijk Deventer:
Unieke kans! Drie volledig verzorgde midweken levenskunst in de natuur. Locatie: Hoeve Wetermans, Diepenveenseweg 17, 8121PN Olst Organisatie en begeleiding: filosoof Trees Schopman. Kosten: €695,- p.p.
Dit zijn de data met link om te reserveren:
Let op: De Eventbrite-link opent het evenement direct op je laptop. Wanneer je de link via je mobiel opent, verschijnt een lijst met evenementen. Scroll naar beneden of gebruik de zoekbalk en typ ‘filosofie’ of om het juiste evenement te vinden.
Bij de Spiegel – Filosofische Praktijk Deventer/Diepenveen kun je van september tot mei terecht voor
Publieksfilosofie zoals Filosofiecafé in de 7e Hemel in Deventer (eerste donderdagavond van de maand. Zie de Eventbrite-agenda voor geplande activiteiten)
filosofiecursussen zoals levenskunst, verbindingskunst en ethiek….zie de Eventbrite-agenda voor geplande activiteiten.
Wil je zelf een filosofie evenement aanmelden? Dit kan via de platformsite ‘filosoferen in Deventer’, eveneens een initiatief van De Spiegel – filsosofische praktijk Deventer.
Filosoferen in Deventer
Trees Schopman is initiatiefnemer van het digitale platform ‘Filosoferen in Deventer’. Dit platform is een gratis service om filosofie toegankelijk te maken voor breed publiek.Het is een site waar zowel particulieren als instanties hun voordeel mee kunnen doen. Je vindt er tips om zelfstandig met filosofie aan de slag te gaan. Aanbieders kunnen hier hun filosofische activiteit aanmelden. Mensen die samen met anderen willen filosoferen kunnen hier een activiteit naar keuze vinden of een oproep plaatsen.